Yang terkini dari AkuDanCeritaKu

Masakan Spontan di Hari Ahad...


Tadaa..........!!!...gambar kat ateh ni...adalah..masakan kedua....yang 1st skali masak....Pajeri Nanas yang aku warisi daripada skill mak aku....bab pajeri nanas ni ..banyak kenangan dia..tapi bab tu nanti kita ceta..

ha..tudia..tudia.....punya tak tau nak masak apa..last2.....mentol dalam kepala menyala..keting..!!!.." apa kata buat ayam bakaq"....tapi resipi camna.....alah..hantam ja.....cer tengok gambaq kat ateh nu...amcam..sedap tak...hehehehe...mulut den ni..mmg sodap la...

Bukan payah pun.. Bahan-bahannya ialah ;
  • Ikut suka la brapa ketoi ayam hampa nak buat
  • sos tiram 
  • kunyit
  • garam
  • kicap
caqa nak buat..?????

  1. Basuh ayam
  2. buh ja semua bahan2 kat atas nuh..men agak2..ja..agak nak asa kunyit lebih...buh lebih....
  3. lepas gaul semua..tu..perap dalam...3 jam..
  4. masuk dalam ketuhar ..,masak pada suhu 250 darjah...selama 15 minit..atau bakaq pakai arang atau sabut nyok...bakaq la..sampai..masak...nak habaq lama mana pun tak tau..kot 15 minit tak kena..pasaiapa..??? pasai..dok tengah bakaq..hujan turun ka..hehe.pastu nak ubah plak ..jadi la 30 mint baru leh makan...hehehe..lawak ja.. 
simple ja kan....kalau malas lagi tak tau la.......ok..untuk pajeri plak..tunggula. 2 bulan lagi..kalau aku rajin la nak hapdate....kui...kui..kui..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

dari hari ❤ sїℱαℚїℝ ◝їlm◡ ツ ❤