Yang terkini dari AkuDanCeritaKu

PERANCANGANKITADANPERANCANGANMAHAPENCIPTA


Bismillahirrahmanirrahim.......................

                                                              Good Morning Cemua...

Jom...Mai secawannnnnn...


Pagi2 kat umah dah pekana...kopi o......mai opis...pekena kopi R..plak...

What i want...to cakap2 pagi ni...about..perancangan kita dan perancangan Dia....Apa.??..bak kata orang2 ramai kat sane tu.....kita merancangan ,,Tuhan yang menentukan.,...rancang pi la hampa nak rancang apa pun...mcam besa..be natural....kalau sesuatu perancangan yang kita nak buat,,plan baik punya....tetiba tak jadi....apa nak buat.? mengeluh? marah atau merajuk dengan si perancang?... tak bek oo..wat cam gitu...tapi apa kan daya..kita ni manusia yang sentiasa di aimed oleh jin..jin..supaya kita jauh dari DIA...mesti punyalah..kita mengeluh...Apa kata kita be natural...Subhanallah..sebenarnya..perancangan DIa..lebih hebat..
Contohnya..katakan..kita plan nak pi kenduri ni..semangat ni tempah baju baru..semata2 nak pi kenduri ni..tiba2..nak pi dah ni....nah...3 bji keta adik bradik kita mai umah..sedaqa qapat2 plak tu...herm...apa kata hati masa tu..?...MUNGKIN...ada cancel truih..pi kenduri....MUNGKIN. ada yang minta excuse..pi kenduri dulu....PERANCANGAN KITA ...nak pi kenduri.....PERANCANGAN MAHA PENCIPTA....dia hantaq adik badik mai melawat kita...so..be natural....kata ja..Subhanallah...Alhamdulillah...Allahhuakbar....sesunguhnya perancanganMu hebat ya Allah...kata dalam hati dah la..jangan kata kuat2...ada banyak lagi kejadian yang boleh hampa semua cita...cuba flashback balik..
ok..thats All....see ya..

11 komen menarik:

Kakzakie said...

Wamakaru wamakarallah....

Sungguh benar sebaik-baik perancang adalah Allah... namun sebagai manusia kita kena juga merancang dari dok melopong je betul tak?

khairul said...

kita manusia hanya mampu merancang..perancangan Allah yg terbaek buat kita

MaryaYusof said...

As salam Arif,

Allah sebaik-baik perancang... Kita kena usaha, doa & tawakal... Segalanya telah diatur olehNya tp kita boleh ubah takdir melalui doa, doa & doa...Betul tak? :)

nanie said...

hmm....kena muhasabah balik diri sendiri...jgn asyk mengeluh ja....

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

sibuk BW ke blog orang , lupa pulak jenguk belog incik suami ni... hohoho
jangan marah ha... lebiu (^___^)

Gen2Merah said...

ya, kita hanya merancang, Allah penentu segala2anya.. kadang2 kita bersedih kerana sesuatu, sedangkan ada hikmah di sebaliknya kan..

Aturan hidup yang Allah tentukan memang indah2..

Kancil 8349 said...

semua pada doa...

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

is tag incik arif (^____^)
....................................
http://sanisahsabu.blogspot.com/2012/03/jom-jadi-geng-kami-blogger-malaysia.html
....................................

Teenager Housemaid said...

comelnya baby tu..:DDD

Aine Ainun said...

Slm singgah...cantik blog..

Kita hanya merancang..tuhan yg tntukan....

Yatie Awang said...

itulah yg kita selalu pegang, kita yang merancang Allah yang menentukan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

dari hari ❤ sїℱαℚїℝ ◝їlm◡ ツ ❤